Dirigent

Koen Vroemen (2003), geboren en woonachtig te Ohé en Laak, heeft sinds 2021 zijn VWO-Diploma op zak, speelt sinds zijn 12e piano en heeft tot zijn 14e gezongen als jongenssopraan. 

Hij heeft als jongenssopraan zijn medewerking verleent aan projecten als Bach’s Matthäus Passion, Rutter’s Mass of the Children, Jenkins’ Peacemakers, Massenet’s Werther, Puccini’s La Bohème, en ook heeft hij met meerdere vocale ensembles internationale concoursen gewonnen. Hij heeft optredens verzorgd i.s.m. met Opera Zuid, Studium Chorale, Philharmonie Zuid-Nederland en heeft gemusiceerd met namen als Marjon Lambriks, Reinbert de Leeuw, Mirusia Louwerse, Martin Hurkens, the King’s Singers e.d.
Na een zangcarrière zowel als solist - waarbij hij les had van Harrie Spronken - als bij verschillende koren, waaronder de Limburgse Koorschool en het Centrum voor Muziek en Theater, opgericht door operazangeres Marjon Lambriks, is Koen nu actief als pianist, organist en dirigent. Hij wordt regelmatig gevraagd recitals te geven (al dan niet in samenwerking met ensembles en orkesten). Ook heeft hij het voorprogramma mogen spelen van de fameuse Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili. 

In de hoedanigheid van correpetitor is Koen actief in het begeleiden van tientallen koren op zowel piano als ook op orgel, waaronder Capella Sine Vinculis, Toonkunstkoor Roermond, Koninklijk Roermonds Mannenkoor, Kamerkoor Coro Incanto en de Limburgse Koorschool. Zo heeft hij bijvoorbeeld Fauré’s Requiem, Bach’s Johannes Passion, Jenkins’ Peacemakers, Vivaldi’s Gloria en Rossini’s Petite Messe Solennelle begeleid.
Ook is hij zeer actief als kamermusicus en liedbegeleider en speelt hij regelmatig samen met (inter)nationaal bekende solisten en ensembles.  

Over zijn begeleidend spel wordt o.a. gezegd:
“deze jonge pianist heeft het talent om zich van de ene kant volledig dienstbaar op te stellen, maar weet tevens met een uitgesproken persoonlijkheid een karakteristiek spel te laten horen dat het geheel tot grote hoogte brengt” (Schiermonnikoog) “hoewel deze Nederlander de jongste pianist is in dit concours, was hij als enige in staat de uitdagende pianobegeleiding van dit plichtwerk overtuigend te vertolken.” (Rouen, Frankrijk.)

Koen heeft concertreizen gemaakt naar o.a. Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Schiermonnikoog. Ook is hij verschillende malen op internationale, nationale en regionale televisie geweest, speelt hij regelmatig in de grote theaters en is hij prijswinnaar van verschillende concoursen en competities waaronder het Prinses Christina Concours en het Limburgs Piano Festival.

Tevens heeft hij masterclasses gevolgd bij wereldwijd gevierde musici als Anastasia Safonova (Rusland), Jonathan Aner (Israël), de King’s Singers (Engeland) en het Oberon Trio (Duitsland). 

Van 2018 tot 2021 heeft Koen lessen gevolgd in de internationale Young Talent Class van het Maastrichts Conservatorium, waar hij lessen had van Joop Celis, Alejandro Serena Llinares en Rik Bastiaens. In deze jaren heeft hij als solist en in kamermuziek-setting veel concerten gegeven in allerlei theaters in binnen-en buitenland, waaronder ook in de geboortehuizen van de componisten Bach, Mendelssohn en Schumann in Eisenach en Leipzig (DU.). 

Sinds sept. 2021 studeert Koen hoofdvak Piano aan het Conservatorium Maastricht. Hier heeft hij les van de gerenommeerde pianopedagoog Joop Celis en ontwikkelt hij zich momenteel verder als solist, kamermusicus en correpetitor. Naast het hoofdvak Piano studeert hij sinds sept. 2022 ook een 2e hoofdvak Koordirectie bij de vermaarde pedagoog Hans Leenders. Thans is hij ook dirigent van het Gemengd Zangkoor Holtum, waarmee het begin van zijn dirigeer-carrière een feit is. Van Hans Leenders heeft Koen sinds december 2019 tevens orgelles in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht en derhalve ontwikkelt hij zich eveneens tot een veelbelovend organist.